O miodach …

imagesMiód znany jest człowiekowi od tysięcy lat jako nie tylko łatwo przyswajalny przez organizm środek odżywczy, ale także od dawna używany w medycynie ludowej lek. Jako lek wykorzystuje się go już od ponad 4 tysięcy lat.
Starożytni Grecy i Rzymianie stosowali miód w różnych dolegliwościach i chorobach. Opis jego zastosowania można znaleźć w różnych religiach świata, np. Koran mówi, że w miodzie tkwi uzdrowienie rodzaju ludzkiego. Dla Słowian był on najgodniejszym darem składanym potężnemu Światowidowi. Miód zapewniał powodzenie w życiu, zdrowie i wszelkie bogactwa. Był i jest symbolem miłości – dlatego do dziś przetrwało powiedzenie „miodowy miesiąc”. A Węgrzy mówią: „Chcesz dożyć późnego wieku, jedz miód i pij mleko”. W słowach tych nie ma żadnej przesady, gdyż jest on ważnym czynnikiem przy odradzaniu sił żywotnych człowieka oraz zapobiega i leczy różne choroby.
Miód, oprócz wartości odżywczych posiada trzy najważniejsze właściwości:
- wpływa na metabolizm komórkowy i układowy
- przeciwbakteryjnie działa zarówno na bakterie Gram+ jak i Gram-;
- działa detoksykująco neutralizując pochodzące z zanieczyszczeń środowiska naturalnego.
Wykorzystując te właściwości należy zaliczyć go do środków farmaceutycznych zasługujących na wprowadzenie do leczenia różnych chorób.

Scan

Comments are closed.