Miód lipowy

lipaMiód lipowy pozyskiwany jest z kwiatów lipy. Ma jasnożółtą barwę i ostry smak, z wyczuwalnym posmakiem lipy.  Lipa,  nazywana przez pszczelarzy królową pożytków miododajnych, kwitnie na przełomie czerwca i lipca, dostarczając cennego pożytku nektarowego dla pszczół. Miód lipowy w stanie płynnym ma barwę żółtawobiałą, poprzez żółtawozielonkawą do jasnobursztynowej. Odcień zmienia się w zależności od domieszki spadzi, która zwykle towarzyszy nektarowaniu lipy.  Im późniejszy termin zbioru miodu miodu, tym jego barwa jest ciemniejsza. Odznacza się charakterystycznym, silnym i przyjemnym aromatem, zbliżonym do zapachu kwiatów lipy. Smak miodu lipowego jest ostry, piekący, czasem nieco gorzkawy, z wyraźnym akcentem naparu z kwiatu lipy (główny składnik olejku eterycznego – farnezol). Niewielki dodatek ze spadzi liściastej lub z bławatka w dużym stopniu uwydatnia jego walory smakowe. Z powodu  korzystnych właściwości organoleptyczne, miód lipowy jest bardzo poszukiwany na rynku i uważany za najlepszy polski miód odmianowy. Ze względu na różnorodny i wartościowy skład chemiczny, jak również przyjemny smak, znalazł zastosowanie jako podstawowy lub wspomagający środek leczniczy w wielu chorobach. Uważany jest tradycyjnie jako panaceum w leczeniu przeziębienia, grypy oraz innych chorób górnych i dolnych dróg oddechowych. Posiada wszystkie istotne cechy niezbędne do wzmocnienia odporności organizmu i uruchomienia mechanizmów prowadzących do wyzdrowienia. Działa antybiotycznie niszcząc drobnoustroje występujące na błonach śluzowych układu oddechowego. Wykazuje silny efekt napotny, zwłaszcza po rozpuszczeniu go w naparze kwiatostanu lipy, kwiatu bzu czarnego, co jest szczególnie pomocne przy towarzyszącej powyższym chorobom wysokiej temperaturze. Miód działa również wykrztuśnie, przeciwkaszlowo i przeciwskurczowo, wspomagając leczenie kaszlu, a także przyspieszając ustępowanie stanu zapalnego w obrębie górnych dróg oddechowych. Miód lipowy stosowany jest w terapii wspomagającej leczenie chorób serca i układów krążenia, w nadciśnieniu tętniczym. Ułatwia zasypianie, łagodzi stres i równoważy ciśnienie.

Miód lipowy najlepszy jest na:

→ górne i dolne drogi ddechowe

→ serce i układ krążenia

→ układ nerwowy, stres

 Źródło: Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze
                mgr Elżbieta Hołderna – Kędzia, prof. dr hab. Bogdan Kędzia

 

Chcesz przejść do naszej oferty: KLIKNIJ

 

Comments are closed.