Miód rzepakowy

rzepakMiód rzepakowy pozyskujemy w okresie kwitnienia rzepaku (w ciągu około trzech tygodni na przełomie kwietnia i maja). Pola obsiane tą rośliną stanowią dla pszczół bogate źródło nektaru jak i pyłku kwiatowego.
Miód rzepakowy w stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy,
z zielonkawym odcieniem, zależnie od rejonu zbioru nektaru i warunków klimatycznych. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą lub szarokremową. Ze względu na przewagę cukru prostego glukozy nad fruktozą, a także niską zawartość wody,  jest miodem najszybciej krystalizującym – niekiedy w ciągu kilku dni po pozyskaniu z ula. Smak tej odmiany miodu jest bardzo łagodny. W składzie miodu rzepakowego występują m. in. olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, biopierwistki, witaminy z grupy B, witaminy K i C. Poza tym charakteryzuje się on szczególnie niską zawartością związków mineralnych. Należy do nich m. in. żelazo (składnik hemoglobiny i podstawowy nośnik tlenu w organiźmie). Przyswajalność tego pierwiastka z miodu dochodzi do 63%. Z kolei bor zapewnia właściwy skład mineralny kości i zapobiega osteoporozie, zwłaszcza u kobiet w okresie menopauzy. Przyczynia się ponadto do właściwego funkcjonowania śledziony i tarczycy. Cenne właściwości biologiczne miodu rzepakowego stanowią podstawę do wykorzystania go w profilaktyce i leczeniu wielu chorób wewnętrznych. Ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnych cukrów prostych, stanowi on cenne źródło energii niezbędnej do pracy mięśnia sercowego. Miód rzepakowy rozszerza naczynia wieńcowe serca, wzmaga siłę skurczu mięśnia sercowego, zmniejsza obrzęki kończyn dolnych, normalizuje poziom cholesterolu i innych wskaźników lipidowych. Zalecany jest więc w chorobie niedokrwiennej serca, miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym, niewydolności mięśnia sercowego. Ponadto łagodzi objawy kaszlu, wspomaga leczenie chorób z przeziębienia; polepsza zdolności detoksykacyjne wątroby i sprzyja lepszemu funkcjonowaniu pęcherzyka żółciowego i trzustki. Oddziałuje korzystnie na układ nerwowy i obszar zdrowia psychicznego.

Miód rzepakowy najlepszy jest na:

→ wątrobę i drogi żółciowe

→ serce i naczynia wieńcowe

→ stany zapalne dróg oddechowych

 Źródło: Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze
                mgr Elżbieta Hołderna – Kędzia, prof. dr hab. Bogdan Kędzia

 

Chcesz przejść do naszej oferty: KLIKNIJ

Comments are closed.