Miód spadziowy ze spadzi iglastej

spadzMiód spadziowy z drzew iglastych pozyskiwany jest przez pszczoły ze spadzi roślin iglastych takich jak jodła, świerk, sosna i modrzew, niekiedy tuja. Charakteryzuje się ciemną barwą: od szarozielonkawej, poprzez brązową, ciemnoszarą do prawie czarnej smolistej. Po skrystalizowaniu miody spadziowe przybierają na ogół barwę ciemnobrązową z odcieniem szarym lub zielonkawym. Zapach miodu spadziowego z drzew iglastych jest słaby, lekko korzenny. W smaku miody spadziowe są dość łagodne, z reguły mało słodkie.

Mnogość składników miodu spadziowego z drzew iglastych warunkuje jego częste wykorzystywanie w odżywianiu, profilaktyce i lecznictwie. Produkt ten ze względu na swą dużą wartość dla zdrowia człowieka i uniwersalne zastosowanie, nazywany jest często miodem królewskim albo papieskim. Cenną właściwością miodu spadziowego z drzew iglastych jest jego działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i łagodzące kaszel, co uwarunkowane jest głównie zawartością w nim olejków eterycznych, substancji żywicznych i biopierwiastków. W związku z powyższym, spożywanie miodu spadziowego, łącznie z podstawową terapią leczniczą, pozwala na szybszy powrót do zdrowia w chorobach dolnych dróg oddechowych, takich jak zapalenie oskrzeli, astma oskrzelowa, zapalenie płuc i gruźlica płuc. Niektórzy autorzy polecają przyjmowanie miodu rozpuszczonego w naparze z kwiatu jasnoty białej, szałwii, tymianku, podbiału, podróżnika, kopru włoskiego i krwawnika.  Podawanie miodu prowadzi, w tych sanach chorobowych do podwyższenia odporności organizmu na zakażenia, a tym samy, na szybsze wyzdrowienie.
Z uwagi na dużą wartość odżywczą oraz bogaty skład enzymatyczny i mineralny miodu, spełnia on ważną rolę jako odżywka regeneracyjna u osób w okresie rekonwalescencji po przebytych ciężkich chorobach i po zabiegach operacyjnych. Jest także polecany u osób z hipowitaminozą i anemią, a szczególnie u dzieci. Z uwagi na działanie odżywcze i odtruwające organizm, wskazany jest u osób pracujących w szkodliwych warunkach. Miód spadziowy znalazł zastosowanie w leczeniu wielu chorób wewnętrznych. Wykazuje on między innymi działanie regulujące przemianę materii. Składniki tego miodu wykazują także działanie przeciwbakteryjne i rozkurczające w stanach zapalnych jelit. Ważnym wskazaniem do przyjmowania tej odmiany miodu są ponadto choroby serca i naczyń krwionośnych. Godne polecenia jest wspomagające przyjmowanie tego produktu w schorzeniach nerek i układu moczopłciowego tj. w zapaleniu pęcherza moczowego, zapaleniu nerek, kamicy dróg moczowych i zapaleniu gruczołu krokowego. Miód spadziowy z drzew iglastych działa wspomagająco w chorobach reumatycznych układu ruchu , a także w schorzeniach układu nerwowego.
Dzięki właściwościom przeciwdrobnoustrojowym  i przeciwzapalnym, miód ten oczyszcza rany zakażone  a następnie przyspiesza ich gojenie się.

Miód spadziowy ze spadzi iglastej najlepszy jest na:

→ dolne drogi ddechowe

→ przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki

→ choroby serca i naczyń, nerwice

 Źródło: Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze
                mgr Elżbieta Hołderna – Kędzia, prof. dr hab. Bogdan Kędzia

Chcesz przejść do naszej oferty: KLIKNIJ

Comments are closed.