Miód wielokwiatowy

wielokwiatMiód wielokwiatowy pozyskiwany jest przez pszczoły z różnych rodzajów i gatunków roślin kwitnących w zbliżonym czasie. Pszczoły zbierają nektar zarówno z roślin uprawnych jak i z dziko rosnących roślin łąkowych, leśnych i górskich, w okresie od wiosny do jesieni. W zależności od terminu zbioru wyróżnić można miody wiosenne, z pełni lata i jesienne. Natomiast, z uwagi na różnorodność roślin miododajnych, nazywany jest często miodem „tysiąca kwiatów”. Miód wielokwiatowy może mieć barwę od jasnokremowej do herbacianej. Po skrystalizowaniu zmienia nieco zabarwienie na jasnoszare lub jasnobrązowe. W smaku jest bardzo zróżnicowany, zależnie od składu nektaru, na ogół jest łagodny i słodki. Miód wiosenny w stanie płynnym jest jasny, ma przyjemny, delikatny zapach kwiatowy i łagodny smak. Natomiast miód pochodzący z nektaru kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy oraz odznacza się zdecydowanym smakiem i zapachem. Miód wielokwiatowy pod względem  składu chemicznego cechuje duża różnorodność. Decyduje o tym bogaty nektar kwiatowy pochodzący z wielu roślin miododajnych. Podobnie jak w innych odmianach miodu, podstawą jego właściwości odżywczych i leczniczych są cukry proste: glukoza i fruktoza. Szczególnie dużą zawartością cukrów prostych odznacza się miód wielokwiatowy wiosenny. Natomiast miody pochodzące z pełni lata i jesienne są bogatsze w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwustrojowym. Zróżnicowany skład chemiczny miodu wielokwiatowego uwarunkowany bogatym pożytkiem miododajnym, jak i terminem jego zbioru, decyduje o szerokim wykorzystaniu tego produktu w profilaktyce i lecznictwie.
Na pierwszym miejscu wymienić należy zastosowanie miodu wielokwiatowego w chorobach alergicznych dróg oddechowych, takich jak astma oskrzelowa atopowa (alergenna) lub katar sienny, zwany inaczej pyłkowicą lub alergicznym nieżytem nosa. Miód wielokwiatowy, zwłaszcza pozyskiwany z pożytków wiosennych, z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych (glukozy i fruktozy), wykorzystywany jest szeroko jako środek zarówno leczniczy jak i zapobiegawczy. Składniki te, dzięki łatwej przyswajalności przez organizm, stanowią cenne źródło energii dla mięśnia sercowego w chorobach serca i naczyń, a także wspomagają wątrobę w jej funkcji detoksykacyjnej, w przebiegu chorób wątroby, woreczka żółciowego i innych. Ze względu na łagodny smak, miód wielokwiatowy polecany jest szczególnie dla dzieci. Miód pochodzący z kwiatów letnich, ze względu na silniejsze właściwości inhibinowe, znajduje, przede wszystkim zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu grypy i chorób z przeziębienia, jak również chorób dolnych dróg oddechowych.

Miód wielokwiatowy najlepszy jest na:

→ stany alergiczne dróg oddechowych

→wyczerpanie fizyczne i psychiczne

→ serce i naczynia krwionośne

 Źródło: Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze
                mgr Elżbieta Hołderna – Kędzia, prof. dr hab. Bogdan Kędzia

 

Chcesz przejść do naszej oferty: KLIKNIJ

Comments are closed.