Pyłek kwiatowy

106Pszczoły zbierają z kwiatów nie tylko nektar, ale także pyłek kwiatowy. Bez tego rezerwuaru białka, rozwój rodziny pszczelej praktycznie byłby niemożliwy. Pszczoły przygotowują pyłek kwiatowy do przechowywania w komórkach plastra i ta postać pyłku nosi nazwę pierzgi. Pyłek jak i pierzga zawirają w swym składzie kwasy organiczne, około 30% węglowodanów, tłuszcze, a ponadto witamiy A, B1, B2, B3, B6, B12, C, PP, E, D, K i H, minerały oraz pełen zestaw aminokwasów. Pyłek posiada dużo różnych enzymów, między innymi inwertazę, katalazę, pepsynę, trypsynę, lipazę, laktazę i inne. Dzięki temu, wielokrotnie przewyższa on wartość białkową mięsa wołowego czy wieprzowego. Oprócz wartości odżywczych, ma przede wszystkim właściwości antybakteryjne oraz wpływa na procesy metaboliczne jak i reakcje odpornościowe. Ze względu na szeroki i bogaty asortyment składników, pyłek jest wspaniałym pokarmem odżywczym, zapobiega powstawaniu wielu schorzeń, działa antybakteryjnie i niweluje skutki uboczne po kuracjach antybiotykowych. Pyłek kwiatowy (obnóże pszczele) jest cennym produktem leczniczym wytwarzanym przez pszczoły. Odznacza się szerokim zakresem właściwości biologicznych. Do uznanych i dość dobrze już udokumentowanych właściwości biologicznych pyłku kwiatowego można zaliczyć działanie: antybiotyczne, przeciwutleniające, przeciwzapalne, hipolipemiczne (przeciwmiażdżycowe), przeciwprostatowe (przerost gruczołu krokowego), antyhepatotoksyczne (lecząc chorą tkankę wątrobową), a także działanie odtruwające (po zatruciu wątroby samymi truciznami), antyaanemiczne (pobudzające układ krwiotwórczy do wytwarzania krwinek czerwonych).
W ostatnich latach odkryto i przebadano, głównie farmakologicznie cały szereg innych właściwości pyłku pszczelego, a mianowicie działanie: immunoregulujące i immunosupresyjne (zabezpieczające przed odrzuceniem przeszczepu), przeciwalergiczne, przeciwnowotworowe przeciwbólowe, zapobiegające tworzeniu się naczyń krwionośnych (działanie przeciwangiogenne),  osłonowe dla płodu, ochraniające przed promieniowaniem jonizującym, przeciwdziałające zlepianiu się płytek krwi i opóźniające starzenie się organizmu.
Korzystny wpływ pyłku polega przede wszystkim na zespolonym działaniu jego wszystkich składników. Spożywanie pyłku zalecane jest w stanie naturalnym w formie suszonych obnóży obnóży, a także po zmieszaniu z miodem, masłem, mlekiem czy konfiturami.

Przeciwskazaniem do stosowania są uczulenia na pyłek lub inne produkty pszczele.

Chcesz przejść do naszej oferty: KLIKNIJ

Comments are closed.